Vemhes kancák ultrahangvizsgálata

A legtöbb kancát a vemhesség megállapítása után már nem látja állatorvos, annak ellenére, hogy az elkövetkező 11 hónap igen fontos a csikó szempontjából, hiszen az újszülött csikók betegségei sokszor a magzati korra, a vemhesség során fellépő komplikációkra vezethetők vissza. Éppen ezért fontos a kancákat a vemhesség alatt is állatorvosi felügyelet alatt tartani. 

 

Súlyozott pontozási rendszer légzőszervi problémával küzdő lovak részére

Munkánk során gyakran tapasztaljuk, hogy a tulajdonosok nehezen tudják objektíven felmérni légzőszervi tüneteket mutató lovuk állapotát, legtöbben annyit látnak csupán, hogy a ló orrlyuka tágabb, „húz az oldala”, vagy munka közben fáradékonyabb. Ettől azonban ma már lehetőség van sokkal finomabb különbségtételre is.

A szakirodalomban több ismert légzőszervi pontozási rendszer is van (mint pl. a svájci HOARSI vagy az amerikai VAS), de ezek elsősorban állapot felmérésre alkalmasak, a folyamatos monitoringra kevésbé. Az előbbieket és saját szakmai tapasztalatunkat felhasználva létrehoztunk egy olyan súlyozott pontozási rendszert a légzőszervi problémákkal küzdő lovak részére, amellyel akár Te is folyamatosan monitorozhatod lovad állapotát.

Dummy foal szindróma (DFS)

A csikók magzati koruk nagy részét nyugalomban, alvó állapotban töltik. Ez hasznos evolúciós stratégia, hiszen az izgő-mozgó magzat a méhben és az ellés során is komoly sérüléseket okozhatna a kancának. Az emlős magzatokat a méhben progeszteronból képződő szteroid hormonok tartják alvási fázisban. A világ vezető ló neonatológusai úgy vélik, hogy az ellés folyamata, pontosabban a szülőcsatornán való átpréselődés csökkenti ezeknek a hormonoknak a termelődését, amelynek következtében a csikók “felébrednek”. A DFS-ben szenvedő csikók azonban az ellést követően többé-kevésbé visszarendeződnek ebbe az alvó fázisba. Hogy ez az állapot miért alakul ki születés után, arról mai napig megoszlanak a vélemények.