Az újszülött csikóval kapcsolatos tudnivalók

A legfontosabb, amit szeretnénk kiemelni az az „1-2-3 szabály”, amely a veszélyeztetett csikók kiszűrésére kiválóan alkalmas: az egészséges csikó 1 (1-2) órán belül feláll; 2 (2-3) órán belül elkezd szopni; 3 órán belül távozik a bélszurok (mekónium). Ezek az időkorlátok nagyon lényegesek, ezeket mindenképp jegyezzük fel, ha szükséges írjuk ki az istállóba is. Ha a lépések valamelyike nem történik meg időben, akkor azonnal hívjuk állatorvosunkat, mielőtt még nagyobb baj lesz! 

Az újszülött csikó normál esetben először oldalfekvésből szegycsonti fekvésbe helyezkedik, majd megpróbál felállni. A születést követően keringésének és légzőrendszerének alkalmazkodnia kell a méhen kívüli élethez (adaptáció). Az egészséges csikó 1 percen belül spontán lélegezni kezd, lecsökken a tüdőben és a kisvérkörben a magzati korban fiziológiás magas nyomás, a tüdő léghólyagjai kinyílnak. Egészséges állat esetén a légzésszám 30-60/ perc között van. Ha fonendoszkópot is használsz, akkor felerősödött légzési zörejek főleg oldalfekvéskor illetve utána, a kilégzési fázis végén hallhatóak, azonban ezek nem feltétlenül jeleznek rendellenességet. A légzési zörejeknél fontosabbak a légzésszámban, a légzéshez használt erőkifejtésben és a légzés ritmusosságában bekövetkező változások. Ezek az eltérések az éretlen- illetve az ellés körüli időszakban oxigénhiányban szenvedő csikóknál gyakrabban megfigyelhetők. A 20/perc alatti vagy 80/perc feletti légzésszám kóros és aggályos, ha ezt tapasztalod, mindenképp hívd állatorvosodat. 

Az újszülött csikó pulzusa 80-120/perc között van. A 60/perc alatti és a 140/perc feletti pulzus mindenképpen kórosnak tekinthető és betegségre utal. Gyakran hallható szívzörej, ami akár az első hét végéig is előfordulhat, de a különböző ritmuszavaroknak már a születés utáni 15 percen belül meg kell szűnniük. 

A fiatal csikók maghőmérséklete közvetlenül a születés után a kancáéhoz hasonló, de attól kissé magasabb (38-39 °C). Ettől eltérő értékek kórosak, ilyenkor szintén konzultálj állatorvosoddal.

Mindenképp érdemes megtekintened a csikó nyálkahártyáját is, amit könnyen megtehetsz, ha az ajkait felhúzzod. A nyálkahártya színe egészséges csikó esetében percekkel születést követően már a kifejlett lovakéhoz hasonló, annál kissé erezettebb, rózsavörös színezetűvé válik. Elhúzódó cianózis (kékes elszíneződés), sárgaság, fekélyek, vérzések kóros folyamatokat jeleznek. Sárgaságot az alábbi betegségek okozhatnak: isoerythrolysis (hasonlóan a csecsemők besárgulásához) vagy bélszurok retenció. Nyálkahártya-vérzéseket újszülött csikókban legtöbbször vérmérgezés idézi elő, ritkábban a vérlemezkék betegsége. A cianotikus nyálkahártya súlyos oxigénhiányt és vagy legtöbbször valamilyen szívrendellenességet jelez. A lila nyálkahártya látható vérmérgezés és sokk esetén. A kipirult, vöröses színezetű nyálkahártya leggyakrabban vérmérgezésre vagy „buta csikó (dummy foal)” szindrómára utalhat. 

Tapintsd át a has- és mellkasfalat is, a sérvek és a bordatörések mihamarabbi észlelése érdekében. Ha a köldökcsonk vérzik, akkor mindenképpen javasolt egy műanyag csipesszel (tasakokra rakható konyhai műanyag csipesz is megfelel) lezárni azt. A köldökcsonk fertőtlenítése 0,5 %-os klórhexidinnel 1-3 napig, naponta 2-3-szor javasolt. Egyéb fertőtlenítőszereket nem javaslunk, mert vagy kevésbé hatékonyak vagy károsak lehetnek a csikónak. 

Az emésztőrendszer működésével kapcsolatban a legfontosabb, hogy a csikó az ellést követő 2-3 órával kezdje meg a mekónium ürítését. Az erőlködő és farkát zászlósan tartó csikó sokszor bélszurkot szeretne üríteni, ami valamilyen oknál fogva beszáradt vagy betömörödött (8. Kép). Ne hagyjd, hogy a csikó erőlködjön, mert ez végbélirritációhoz, kólikához, bélgyulladáshoz, extrém esetben húgyhólyagrepedéshez vezethet. Ilyenkor az állatnak első körben beöntésre vagy akár infúzióra és görcsoldóra is szüksége lehet. Sok helyen a csikók a születés után rutinszerűen kapnak 250-500 ml szappanos vizes beöntést egy Foley katéteren keresztül. Ezt csak akkor csináld magad, ha korábban egy szakember pontosan megmutatta, hogyan kell elvégezni és minden hozzávalóval rendelkezel, mert például egy merev műanyag csővel vagy akár egy túl gyorsan adott beöntéssel perforálhatod a végbelet. Bélszurok retenció esetén ne próbálj fecskendővel paraffinolajat a csikó szájába adni, mert az újszülött csikó könnyen nyel félre; ami nagyon súlyos tüdőgyulladáshoz vezet. A paraffin ráadásul 24 óránál hamarabb nem ér végig a bélrendszeren és nem is lazítja a bélszurkot.

Az étvágy és táplálékfelvétel helyes megítélése szintén egy alappillér a csikó felmérésében. Az újszülött csikó központi cselekvése és ösztöne az alvás mellett a tejfelvétel. Ezt akár óránként többször is megteszi alkalmanként 1-3 percig. Az a csikó, ami születés után 2-3 órán belül nem szopott, majd ezek után legalább 1-2 óránként nem áll fel enni, betegnek tekinthető és azonnali segítségre szorul. Ebben az esetben szükséges a föcstejet is orr-nyelőcső szondán keresztül beadni a csikónak. Ajánlott 500-1000 ml jó minőségű kolosztrumot 2-3 részre elosztva beadni, az anyaállattól vagy másik kancától negatív NI (neonatal isoerythrolysis) teszt után. Ezt végezze állatorvos vagy megfelelő állategészségügyi végzettséggel és tapasztalattal rendelkező személy. Az egészséges csikók napi folyadékfelvétele rendkívül magas, akár a testtömeg 25-30%-a is lehet, de legalább 15%. Ez 7-15 liter tejet jelent naponta. Ezek után, ha a csikó szájába egy fecskendővel 12 óra alatt fél liter tejet sikerült bediktálni, el tudjuk képzelni, hogy az semmire sem elég. Tapasztalatunk szerint a legtöbb eset itt csúszik félre: a csikó ellés után kissé gyenge, a tapasztalatlan tulajdonos pedig nem tudja, hogy mikor minek kell történnie és hogy mennyi folyadékot kell a csikónak felvenni. Majd 1-2 nap elteltével, amikor a csikó már lábra sem tud állni, csak akkor hív segítséget. Ekkor már mindig óriási a baj és sajnos sokszor nem lehet az állat életét megmenteni. 
A nagymennyiségű folyadék felvétel ellenére a vizeletürítés gyakran az első 12 órában nem történik meg, utána viszont minden felállásnál meg kell, hogy történjen és vizeletnek teljesen átlátszónak kell lennie. A vizelet színének eltérése vagy ha az a köldökből is csepeg kórosnak tekinthető. 

Mindenképpen ellenőriztesd a csikó immunglobulin (IgG) ellátottságát is állatorvosoddal. Az újszülött csikók immunrendszere fejletlen és szinte az egyetlen kórokozó elleni védettségét a föcstejjel bejutó, kancában termelt ellenanyagok másnéven immunglobulinok jelentik. A vizsgálatot a születés után 12-24 órával érdemes elvégezni. Ha a csikó megfelelő mennyiségű és minőségű kolosztrumot fogyasztott, ami sikeresen fel is szívódott a bélrendszeréből, akkor ellenanyagszintje 800mg/dl felett lesz. Ha a mért eredmény 400-800 mg/dl közti érték, akkor javasolt további állatorvosi vizsgálat is (vérlabor, ultrahang) és gyakran a plazma-átömlesztés vagy antibiotikum kezelés. 400 mg/dl alatti értéknél mindenre kiterjedő állatorvosi vizsgálat szükséges, valamint plazma-átömlesztés és antibiotikum terápia is. A fent említett értékek és intervallumok kutatások alapján lettek meghatározva. 

Fontos azt is felismernünk, ha esetleg a csikó a születés után koraszülöttséget vagy éretlenséget mutat. Koraszülött csikónak nevezzük, ha 320 napnál fiatalabb magzat jön világra. Az ilyen újszülöttek általában kisebb méretűek és rossz kondícióval rendelkeznek. A kupola-szerű agykoponya, laza ízületek és hajlítóinak, a kéztő és a csánk csontosodásának befejezetlensége, befordult szemhéj másodlagos szaruhártyafekélyekkel egyaránt gyakori jelenségek a koraszülött csikóknál (10. Kép). Az éretlen csikók jellemzően nagyobb méretűek és sokszor szintén gyenge kondíciójúak, de időben, sőt akár a vártnál később születtek. Gyakran fordul elő náluk a hajlítóinak kontraktúrája, a hosszú szőrzet illetve, hogy a metszőfogak már teljesen áttörték az ínyt. Mindkét típusra jellemző a gyenge szopási reflex, gyenge hőszabályozási és vércukorszint-szabályozási képesség, csökkent vesefunkció és vizelet, illetve az emésztőrendszer különböző működési zavarai. Ezek a csikók biztosan gyógyszeres kezelésre szorulnak, sokszor kórházi bentlakással.

Az Equi-Med Kft. egyik legfontosabb feladatának tartja a kancák vemhesség gondozását és az újszülött csikó ellátását.  Amennyiben ezzel kapcsolatos kérdésed van, az állatorvosaink rendelkezésedre állnak:

dr. Tóth Balázs, lóbelgyógyász szakállatorvos, Dipl. ACVIM, PhD: +36 30 181 3887

dr. Horti Klára, lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 1118

Borítókép: Pixabay

Képek: Equi-Med Kft.

A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

 

Kapcsolodó tartalom