Az újszülött csikóval kapcsolatos tudnivalók

Az újszülött csikó állapotfelmérése mindig nagyon fontos, hiszen a legapróbb rendellenességek is súlyos következményekkel járhatnak. A csikó részletes felmérését mindig bízd szakemberre, azonban egy alapfelmérést te is el tudsz végezni, így könyebben tudsz konzultálni állatorvosoddal csikód állapotáról. Az alábbi blogposztunkban ebben szeretnénk a segítségedre lenni.

Lovak gyomorfekély szindrómája - 1. rész.

A legtöbb lovas már meg se rezzen a gyomorfekély szó hallatán, azonnal nyúlnak a gyógyszerért a ládájukba és probléma kipipálva. Az esetek egy részében ez működik is. Azonban a probléma megoldása nem mindig ilyen egyszerű. A lovak gyomorfekély szindrómája több betegséget foglal magában, így fontos tudni, hogy pontosan mivel állsz szemben, hiszen a léziók kialakulása, menedzsmentje és kezelésre adott válaszuk különbözik! 

A lóasztma - 2. rész

A cikksorozat első részében áttekintettük a lóasztma kiváltó okait, tüneteit, illetve, hogy mi történik a betegség hatására a tüdő szöveteiben, most azt szeretnénk bemutatni,  hogyan diagnosztizálható a betegség, illetve milyen kezelési lehetőségek vannak.

 

A lóasztma - 1. rész

Lovak egyik leggyakoribb alsó légúti betegsége a lóasztma. Tanulmányok szerint az enyhe-közepes lóasztma a sport- és versenylovak kétharmadát, még a súlyos lóasztma a lovak akár 10-20%-át is érintheti. A betegség nagy hatással van a lovak teljesítményére és életminőségére. Nem csoda tehát, hogy minden lótulajdonos összerezzen a szó hallatán.

Munkánk során a betegséggel kapcsolatban számos fogalomzavarral és kérdéssel találkozunk, éppen ezért készítettünk nektek egy két részes rövid, érthető összefoglalót a kórképpel kapcsolatban.