Az újszülött csikóval kapcsolatos tudnivalók

Az újszülött csikó állapotfelmérése mindig nagyon fontos, hiszen a legapróbb rendellenességek is súlyos következményekkel járhatnak. A csikó részletes felmérését mindig bízd szakemberre, azonban egy alapfelmérést te is el tudsz végezni, így könyebben tudsz konzultálni állatorvosoddal csikód állapotáról. Az alábbi blogposztunkban ebben szeretnénk a segítségedre lenni.

Vemhes kancák ultrahangvizsgálata

A legtöbb kancát a vemhesség megállapítása után már nem látja állatorvos, annak ellenére, hogy az elkövetkező 11 hónap igen fontos a csikó szempontjából, hiszen az újszülött csikók betegségei sokszor a magzati korra, a vemhesség során fellépő komplikációkra vezethetők vissza. Éppen ezért fontos a kancákat a vemhesség alatt is állatorvosi felügyelet alatt tartani. 

 

Dummy foal szindróma (DFS)

A csikók magzati koruk nagy részét nyugalomban, alvó állapotban töltik. Ez hasznos evolúciós stratégia, hiszen az izgő-mozgó magzat a méhben és az ellés során is komoly sérüléseket okozhatna a kancának. Az emlős magzatokat a méhben progeszteronból képződő szteroid hormonok tartják alvási fázisban. A világ vezető ló neonatológusai úgy vélik, hogy az ellés folyamata, pontosabban a szülőcsatornán való átpréselődés csökkenti ezeknek a hormonoknak a termelődését, amelynek következtében a csikók “felébrednek”. A DFS-ben szenvedő csikók azonban az ellést követően többé-kevésbé visszarendeződnek ebbe az alvó fázisba. Hogy ez az állapot miért alakul ki születés után, arról mai napig megoszlanak a vélemények. 

Bélszurok (mekónium) obstipatió

Egy igen fontos és újszülött csikókban gyakran előforduló tünetegyüttessel szeretnénk foglalkozni ebben a rövid bejegyzésben. A tünetek ugyanazon probléma köré csoportosulnak, alapvetően egymásból származnak és egymást erősítik. 

Az elmúlt hetekben több olyan 1-2 napos csikónál is jártunk, ahol a tulajdonosok aggódva hívták állatorvosainkat, hogy csikójuk farkát zászlósan tartja és nincs teljesen jól.