Dummy foal szindróma (DFS)

A csikók magzati koruk nagy részét nyugalomban, alvó állapotban töltik. Ez hasznos evolúciós stratégia, hiszen az izgő-mozgó magzat a méhben és az ellés során is komoly sérüléseket okozhatna a kancának. Az emlős magzatokat a méhben progeszteronból képződő szteroid hormonok tartják alvási fázisban. A világ vezető ló neonatológusai úgy vélik, hogy az ellés folyamata, pontosabban a szülőcsatornán való átpréselődés csökkenti ezeknek a hormonoknak a termelődését, amelynek következtében a csikók “felébrednek”.

A DFS-ben szenvedő csikók azonban az ellést követően többé-kevésbé visszarendeződnek ebbe az alvó fázisba. Hogy ez az állapot miért alakul ki születés után, arról mai napig megoszlanak a vélemények. Leginkább az ellés körüli vagy alatti oxigénhiány vagy egyéb ismeretlen stimulus lehet az oka. Egy másik feltételezés szerint azokban a csikókban nem alakul ki a fiziológiás „felébredés”, ahol a korai méhlepény leválás vagy méhlepénygyulladás miatt az ellés második fázisa a normális helyett, mindössze néhány percet vesz igénybe, vagy egyáltalán nem haladnak át a szülőcsatornán, pl. egy császármetszéssel született csikó esetén.

A „dummy” csikók két nagy csoportba sorolhatók. Az első, ahol nincs jelen más társbetegség és a csikóknak nincs kifejezett agyi károsodásuk. A második csoportba sorolhatók azok a csikók, ahol az agyban morfológiai károsodás is megfigyelhető és/vagy rendelkeznek valamilyen társbetegséggel. Mind a kezelés mind a kórjóslat igen eltérő ezekben az esetekben. 

1. kép: „Dummy foal” szindrómában szenvedő csikó, az állatnak orientációs problémái és enyhe idegrendszeri tünetei voltak.

A betegség enyhébb formája esetén a csikó fel tud magától állni, de sokat kóborol, nem találja a tőgyet, hangokat ad ki, nem tud megfelelően szopni vagy esetleg félrenyel (1. kép). A súlyos esetekben, ahol agyi károsodás is van, a csikó gyakran gyenge, kedvetlen, nem tud magától felállni, nem is akar szopni. Ezek a csikók sokat fekszenek és akár epilepsziás görcsök is jelentkezhetnek (2. kép). Az agykárosodás a légzőközpontot is érintheti, amivel tovább romlik az agy oxigénellátása.

A súlyosan érintett csikóknál az oxigénhiány miatt egyéb szervi károsodás is megfigyelhető: az emésztőrendszerben renyhe lesz a bélmotilitás és bélszurok obstipáció, bélgyulladás valamint gyomorfekélyek alakulhatnak ki. Ezekben az esetekben megnőhet a bélhelyzetváltozások esélye is, ami klinikailag heveny kólikás tünetekben jelenik meg. Az oxigénhiány miatti vesekárosodás következtében a vizelet mennyisége jelentően csökkenhet. A súlyos DFS gyakran szövődik vérmérgezéssel is.

2. kép: Súlyos fokú „dummy foal” szindrómában szenvedő csikó, aki egy speciális idegrendszeri tünetet az ún. grimaszolást mutatja. A csikónál a DFS-n kívül egyéb társbetegségek is jelentkeztek.

Praxisunk állatorvosa Dr. Tóth Balázs 2010-ben aktívan részt vett az úttörő kísérletben és a squeeze technika kifejlesztésében, ahol egy mellkas köré helyezett kötéllel és a törzsre kifejtett préshatással reprodukálták a szülőútban a csikóra nehezedő nyomást (3. kép). Azóta ez a módszer mind kísérletesen, mind klinikailag is bizonyította, hogy kiváltja a szülőcsatornán történő átpréselődés során végbemenő folyamatokat és az ilyen betegségben szenvedő csikók a technika segítségével gyorsabban és eredményesebben gyógykezelhetők. A szerzők maguk is rutinszerűen alkalmazzák a Madigan-squeeze technikát praxisukban. Minden DFS-ben szenvedő csikót érdemes squeeze technikával kezelni, hiszen a csikók egy része drámain javul 24 órán belül, de ahogy utaltunk rá fontos a társbetegségek felismerése és kezelése!! 

Ne alkalmazzuk a squeeze technikát állatorvosi felügylet nélkül, mert könnyen bajt okozhatunk vele!

3. kép: Horti doktornő egy újszülött csikón alkalmazza a squeeze technikát.

2019-ben Budapesten került megrendezésre a Magyar Állatorvosok Világszervezetének éves konferenciája, ahol praxisunk állatorvosa Tóth doktor a csikók NMS (Neonatal Maladjusment Syndrome) vagy másnéven Dummy foal szindrómájáról tartott előadást.

Az Equi-Med Kft. egyik legfontosabb feladatának tartja a kancák vemhesség gondozását és az újszülött csikó ellátását.  Amennyiben ezzel kapcsolatos kérdésed van, az állatorvosaink rendelkezésedre állnak:

dr. Tóth Balázs, lóbelgyógyász szakállatorvos, Dipl. ACVIM: +36 30 181 3887

dr. Horti Klára, lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 1118

A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

 

Kapcsolodó tartalom