A lóasztma - 2. rész

A cikksorozat első részében áttekintettük a lóasztma kiváltó okait, tüneteit, illetve, hogy mi történik a betegség hatására a tüdő szöveteiben, most azt szeretnénk bemutatni,  hogyan diagnosztizálható a betegség, illetve milyen kezelési lehetőségek vannak.

Többször hangsúlyoztuk már, hogy minden betegség megfelelő kezelése a pontos diagnózis felállításával kezdődik. A diagnózis felállítása azért is fontos, mert nem minden hosszabb ideje köhögő, orrfolyós vagy teljesítménycsökkent ló szenved asztmától. Az asztma mellett vagy ahelyett előfordulhatnak olyan felső- vagy alsó-légúti elváltozások is, amiket csak a kiegészítő vizsgálatok elvégzése és kiértékelése után lehet elkülöníteni.

Miből áll praxisunkban egy légzőszervi kivizsgálás?

A légzőszervi tünetekkel rendelkező betegeink ellátása során állatorvosaink a tulajdonossal átbeszélik a kórelőzményt, majd megvizsgálják a ló tartási körülményeit. Utána egy részletes fizikális vizsgálatot végeznek, amely során felmérik az állat általános állapotát, klinikai alapértékeit valamint hallgatózási leletet vesznek fel és elvégeznek egy súlyozott légzőszervi pontozási rendszert.  A fizikális vizsgálat azonban nem ad elegendő információt, így kiegészítő vizsgálatokra is szükség van a légzőszervi probléma pontos felderítéséhez.

A légzőszervek vizsgálatára az alábbi kiegészítő vizsgálatok használhatók a mindennapi praxisban: 

1. A vér rutin biokémiai és hematológiai vizsgálata során információt kaphatunk a légutakban lévő gyulladás mértékéről és kizárhatók a társbetegségek.

2. Artériás vérgáz során műszerünk segítségével a vér pH-t, a széndioxid és az oxigén vérbeli parciális nyomását is meg tudjuk határozni. Ezek a paraméterek fontosak a szervezet sav-bázis háztartását illetően, valamit utalnak a tüdő, a szív és a vérkeringés egészségi állapotára is. Mivel a vérgáz paraméterek meghatározása csak azonnal lehetséges a mintavételt követően, ezt a vizsgálatot a mintát laborba szállítva nem is lehet igazán pontosan elvégezni. A vért ehhez egy kisebb artériából vesszük, általában a fejen. 

3. A mellkasi ultrahangvizsgálat segítségével feltérképezhető a tüdő felszíni állománya, valamint a mellhártya és a gátorköz állapota. Ez a vizsgálat kívülről a bordaközökben végigvezetett ultrahanggal történik mindkét oldalon. 

4. Az endoszkópia alkalmas a légút (orrjárat, garat, gége, légzacskó, légcső, hörgők) struktúráinak megtekintésére. A vizsgálat az orrüregen át bevezetett digitális endoszkóppal történik. A beavatkozás során a légúti struktúrákról nagy felbontású nagyított digitális képet kapunk, ezáltal az apróbb eltérések is észrevehetők. A képet egy nagy méretű LCD monitoron látjuk, így neked is el tudjuk magyarázni elváltozásokat. A kép és videó fájlok rögzítésre kerülnek, amelyek később visszanézhetők és a kontroll vizsgálat során összehasonlítási alapot adnak. A vizsgálat során, ha szükséges a légutakból mintát is veszünk pl.: a légcsőben található váladékból citológiai és/vagy mikrobiológiai vizsgálatra. 

5. Fontos kiegészítő vizsgálat az ún. bronchoalveolaris lavage (BAL). A szó arra utal, hogy a mintavétel során a hörgők, a hörgőcskék (bronchiolusok) és a léghólyagok (alveolusok) átmosása (lavage) történik. A vizsgálat során steril folyadékot infundálunk a tüdő egy kb. tenyérnyi területére az endoszkóp segítségével, majd azt visszaszívjuk és ebből a mintából a laborban citológiai vizsgálatot végeznek speciális festések után mikroszkóp alatt. A légzőhám felszínéről az átmosás során leváló sejtek jól reprezentálják a tüdő szövetében végbemenő gyulladásos vagy egyéb folyamatok jellegét. A BAL vizsgálat elsősorban az alsó légúti asztmatikus és egyéb fertőző és nem fertőző elváltozások elkülönítésére szolgál.

1. videó: Légúti endoszkópia és BAL vizsgálat lovon.

Az elvégzett vizsgálatok eredményeinek a tükrében meghozható egy diagnózis, ami alapján megkezdődhet a probléma kezelése. Természetesen nem minden esetben van lehetőség vagy szükséges minden felsorolt diagnosztika elvégzése, ezt mindig a fizikális vizsgálat, a szakmai indikációk és az anyagi lehetőségek alapján mérlegeljük a tulajdonossal közösen.  

Milyen lehetőségek vannak, ha a légzőszervi vizsgálat után a diagnózis lóasztma? 

Az asztmás ló kezelése három fő lényeges pontból áll: a gyógyszeres terápia, a tartástechnológia megváltoztatása és az állatorvossal való folyamatos konzultáció.  

1. Gyógyszeres terápia

A lóasztma kezelésének egyik alappillére a gyógyszeres terápia, amely az alsó légúti gyulladás mérséklésére, illetve megszűntetésére irányul. A gyógyszeres terápia szisztémás vagy inhalációs úton történhet. Praxisunkban az inhalációs terápiát részesítjük előnyben, amelyet bizonyos esetekben átmeneti szisztémás kezelés előz meg. Hosszú távú kezelésnél az inhaláció segítségével is jelentős gyógyszerkoncentráció érhető el a légutakban, és mindeközben a szisztémás mellékhatások minimalizálhatók.  

Az inhalációval kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy mit és hogyan inhaláltatunk. Számos olyan készítmény érhető el a piacon, amely kifejezetten inhaláltatásra lett kifejlesztve, ezek használatával érhető el a legjobb eredmény. Itthon széleskörben elterjedt bizonyos injektábilis gyulladáscsökkentő porlasztva inhaláltatása, ez azonban alig hatékony és elavult megoldás. Az utóbbi években két különböző asztmával foglalkozó lógyógyász kutatócsoport is kimutatta, hogy ez a megoldás nem javítja nagymértékben a tüdőfunkciós paramétereket és a szisztémás keringésbe bejutva, pont az inhaláció előnyeitől fosztja meg a pácienst.

Ha a diagnosztika során az asztma mellett más problémára is fény derül pl.: másodlagos bakteriális felülfertőződés/ felső légúti elváltozás, akkor ezeknek a kezelése is szükséges a probléma teljes megoldásához.

2. Tartástechnológia megváltoztatása

Az asztmás ló terápiájának másik fontos alappillére a környezeti és takarmányozási menedzsment megváltoztatása! Ez nem csak a kezelés sikerességében alapvető fontosságú, hanem a megelőzésben is. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy sok asztmás ló kezelése a nem megfelelő gyógyszeres terápián túl, itt csúszik el. 

Egy nyugat-európai kutatásban 39 súlyos lóasztmában szenvedő ló és tulajdonosaik vettek részt és azt vizsgálták, hogy a tulajdonosok mennyire tartják be az állatorvosuk által ajánlott tartástechnológiai változtatásokat. A lovak gazdáinak összesen 6 tartástechnológiai paraméter megváltoztatása volt ajánlott. A 39-ből csupán 6 esetben (15%) történt meg az összes paraméter megváltoztatása, az esetek több mint a felében (51%) a tulajdonosok csupán egy vagy két paraméteren változtattak. Pedig fontos megérteni, hogy ha a tartástechnológián nem változtatunk megfelelően, akkor a gyógyszeres kezeléssel csupán átmeneti javulás érhető el!!

A menedzsment megváltoztatásának célja a belélegezhető szerves por minimalizálása. Ennek minimalizálásának több módszert kell alkalmaznunk, mint pl.: 

a.    Pormentes alom használata.
b.    Pormentes takarmány (abrak, szálastakarmány) használata. 
c.    Istálló szellőzésének javítása/ legelői tartásra váltás.

Természetesen, mint mindenhol, itt is az ördög a részletekben rejlik, ezért fontos specialistákkal egy komplett légzőszervi vizsgálatot elvégeztetni lovadon, amely alapján a definitív diagnózist átbeszélve egy egyedre szabott kezelés kezdhető meg. Emellett elengedhetetlen a rendszeres nyomonkövetés és az állatorvosoddal való kommunikáció a lovad állapotát illetően.

Praxisunk állatorvosai mindig a ló tartási helyének szemrevételezése után a diagnózis függvényében tesznek ajánlásokat a menedszment ésszerű megváltoztatására figyelembe véve a lehetőségeket, de követve az „up to date” nemzetközi protokollokat. 

Az asztma kezelése élethosszig tartó munka és fontos a hosszútávú bizalom alapú kommunikáció állatorvosoddal! Így azonban saját és nemzetközi tapasztalat alapján kijelenthető, hogy a megfelelően diagnosztizált és helyesen kezelt lovakat, fegyelmezett környezeti menedzsment mellett túlnyomó többségben tünetmentesen lehet tartani, teljesítménycsökkenésük megszűnik vagy életminőségük nagymértékben javul.   

2. Videó: Az asztmás ló kezelése három fő lényeges pontból áll: a gyógyszeres terápia, a tartástechnológia megváltoztatása és az állatorvossal való folyamatos konzultáció.

Az Equi-Med Kft. célja a magas szintű lóbelgyógyászati szolgáltatás nyújtása. Amennyiben lovadnak légzőszervi problémája van, kérj időpontot állatorvosainktól egy komplett légzőszervi kivizsgálásra:

dr. Tóth Balázs, lóbelgyógyász specialista állatorvos, Dipl. ACVIM, PhD: +36 30 181 38 87
dr. Horti Klára, lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 11 18
 
Képek, videók: Equi-Med Kft.
Borítókép: Pixabay
 
A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

 

Kapcsolodó tartalom