Súlyozott pontozási rendszer légzőszervi problémával küzdő lovak részére

Munkánk során gyakran tapasztaljuk, hogy a tulajdonosok nehezen tudják objektíven felmérni légzőszervi tüneteket mutató lovuk állapotát, legtöbben annyit látnak csupán, hogy a ló orrlyuka tágabb, „húz az oldala”, vagy munka közben fáradékonyabb. Ettől azonban ma már lehetőség van sokkal finomabb különbségtételre is.

A szakirodalomban több ismert légzőszervi pontozási rendszer is van (mint pl. a svájci HOARSI vagy az amerikai VAS), de ezek elsősorban állapot felmérésre alkalmasak, a folyamatos monitoringra kevésbé. Az előbbieket és saját szakmai tapasztalatunkat felhasználva létrehoztunk egy olyan súlyozott pontozási rendszert a légzőszervi problémákkal küzdő lovak részére, amellyel akár Te is folyamatosan monitorozhatod lovad állapotát.

 

Mire jó ez a pontozási rendszer?

Állatorvosaink munkájuk során napi szinten használják a pontozási rendszert pl.: a légzőszervi problémák súlyosságának felmérésére vagy a terápiára sikerességének megítélésére. 

Pontozási rendszerünket úgy alkottuk meg, hogy egyszerű legyen, így Te magad is el tudod végezni. Segítségével például:


- könnyen monitorozhatod ló asztmával diagnosztizált lovad állapotát, így könnyebben meg tudod ítélni, mikor kell állatorvost hívnod hozzá


- de akár lovad terápiára adott válaszát is megfigyelheted, ha a kezelés időtartama alatt hetente 1x elvégzed a pontozást.  

 

Mit vesz figyelembe a pontozási rendszerünk?

Pontozási rendszerünk több, a légzőszervek szempontjából fontos tünetet vesz figyelembe. Ezek a következők:

 

1.    Légzésszám emelkedése:

A légzésszám nyugalmi állapotban a felnőtt lovaknál 8-16/ perc között változik. Ezt persze befolyásolja az izgatottsági állapot és a külső hőmérséklet is. Nyugalmi állapotban az ettől való eltérés legtöbb esetben kóros, ezért az emelkedés mértékének megfelelően súlyozottan esik számításba az összpontszámban.

 

2.    Nehezített légzés:

A nehezített légzés megítélése alapvetően két fontos külső jelre szorítkozik: az egyik a légzés jellege, azaz, hogy milyen mértékben jelentkezik a hasprés és a bordák mozgása, a másik pedig az orrlyukak tágassága. Nyugalmi esetben a lovak minimális hasprés és borda elmozdulás mellett, valamint minimálisan mozgó orrlyukak mellett lélegeznek. Kóros esetben azonban, ha légúti ellenállás valamilyen okból kifolyólag fokozódik, akkor a hasprés kifejezett lesz és az orrlyukak tágassága is fokozódik (1. videó). A nehezített légzés nyugalmi állapotban minden esetben kóros, ezért szintén fontos része a pontozási rendszernek.  

 

 

1. videó: Nehezített légzés. A lovon jól látható a kifejezett hasprés és a kifejezetten tág orrlyuk. (Súlyozott pontozási rendszer: 2. nehezített légzés: kifejezett hasprés és kifejezetten tág orrlyuk - 8 pont)

 

3.    Orrfolyás:

A savós orrfolyás kis mennyiségben lovak esetében egészséges körülmények között is előfordul. Normális esetben is képződik a légutakban váladék, ennek a nagy része azonban felszívódik és csak kis része ürül például legelés közben a gravitáció miatt az orron keresztül. Tehát a kismértékű, átlátszó (savós) orrfolyás normális lehet, különösen munka után vagy nagy melegben. Azonban a nagy mennyiségű és/vagy nem átlátszó (mucopurulens) váladék kórosnak tekinthető (1. kép).

1. kép: Kóros mucopurulens orrfolyás.

 

4.    Köhögés:

A köhögés leggyakoribb oka lehet a légutat irritáló gázok (pl. ammónia), vagy a légútban természetes vagy kóros módon felhalmozódó váladék jelenléte vagy légúti gyulladás. A köhögés rendszeressé válása vagy gyakoriságának megszaporodása mindenképpen kóros és figyelmet érdemel. 

 

5.    Munka során megjelenő teljesítménycsökkenés:

A munka során megjelenő teljesítménycsökkenés (fáradékonyság, kinyújtott nyak, fokozódó köhögés, munka után légzésszám lassabb normalizálódása) szintén fontos mércéje lovunk légzőszervi egészségének. 

 

Mire következtethetünk az összpontszám alapján?

A kapott összpontszám alapján a légzőszervi probléma súlyossága pontosabban megítélhető (2. kép). A teljes pontszám alapján a légzőszervi tünetek normál, enyhe, mérsékelt és súlyos kategóriába sorolhatók. Alacsony pontszámot az egészséges lovak is elérhetnek (normál kategória), mint ahogy arra utaltunk is pl.: az enyhe savós orrfolyás. Azonban minden olyan lónál, ahol 4 pont feletti értéket kapunk, javasolt a légzőszervi kivizsgálás. 

 


2. kép: Equi-Med Kft. súlyozott pontozási rendszere légzőszervi problémával küzdő lovak részére.

 

Ha elvégezted az Equi-Med Kft. légzőszervi súlyozott pontozási rendszerét és lovad nem a normál tartományba esik, keress minket bizalommal!


Az Equi-Med Kft. célja a magas szintű lóbelgyógyászati szolgáltatás nyújtása. Amennyiben lovadnak légzőszervi problémája van kérj időpontot állatorvosainktól egy komplett légzőszervi kivizsgálásra:
 
dr. Tóth Balázs lóbelgyógyász specialista állatorvos, Dipl. ACVIM: +36 30 181 38 87
dr. Horti Klára lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 11 18
 
Képek, videók: Equi-Med Kft.

Borítókép: Piyabay
 
A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.
 

Kapcsolodó tartalom