Lovak légzőszervi problémái: mi az a BAL vizsgálat?

A légzőszervi betegségek igen gyakoriak lovakban. Ez a sport és versenylovaknál kifejezett teljesítménycsökkentő, míg hobbilovaknál életminőséget befolyásoló problémaként jelentkezhet. A légzőszervi problémák vizsgálatára számos kiegészítő vizsgálat ismert, egyik ezek közül a bronchoalveolaris lavage (BAL).

Lovadnak milyen légzőszervi tünetei lehetnek?

A lovak igen változatos légzőszervi tüneteket mutathatnak. A specifikus tünetek közül leggyakoribb (1. videó) a köhögés, orrfolyás, nehezített légzés, emelkedett légzésszám, míg nem specifikusak lehetnek a láz, fáradékonyság, teljesítménycsökkenés, zihálás és az izzadás. 

1. Videó: Súlyos légzőszervi tüneteket mutató ló. Jól megfigyelhető a magas légzészám (44/perc, norm: 8-16/perc), és a nehezített légzés.

Miből áll praxisunkban egy komplett légzőszervi vizsgálat?

A légzőszervi tünetekkel rendelkező betegeink ellátása során állatorvosaink először egy részletes fizikális vizsgálatot végeznek, amely során felmérik az állat általános állapotát, klinikai alapértékeit valamint hallgatózási leletet (1. kép) vesznek fel. A legtöbb esetben (!!) azonban a fizikális vizsgálat nem ad elegendő információt, így gyakran kiegészítő vizsgálatokra is szükség van a légzőszervi probléma pontos felderítéséhez.

1. kép: Hallgatózási lelet felvétele.

A légzőszervek vizsgálatára az alábbi kiegészítő vizsgálatok használhatóak a mindennapi praxisban: vérlabor vizsgálat, mellkasi ultrahangvizsgálat, felső és alsó-légúti endoszkópia (2. kép), légcső citológiai és mikrobiológiai mintavétel, bronchoalveolaris lavage (BAL), artériás vérgáz, légúti biopszia.

A kiegészítő vizsgálatok közül most a bronchoalveolaris lavage (BAL) technikát szeretnénk Nektek bemutatni. 

2. kép: Az Equi-Med Kft. állatorvosai előkészülnek a légúti endoszkópiához.

Mit jelent a bronchoalveloris lavage (BAL) szó és mire szolgál a BAL vizsgálat?

A szó arra utal, hogy a mintavétel során a hörgők, hörgőcskék (bronchiolusok) és a léghólyagok (alveolusok) átmosása (lavage) történik. A BAL vizsgálat elsősorban az alsó légúti aszthmatikus és egyéb fertőző és nem fertőző elváltozások diagnosztizálására szolgál.

Hogyan zajlik a BAL mintavétel?

A vizsgálatot állatorvosaink közepesen mély szedációban a videóendoszkóp munkacsatornáján keresztül steril katéterrel végzik. Bár lehetséges a mintavétel endoszkóp nélkül is, a beavatkozás így jóval precízebb, modernebb és biztonságosabb is. 

A videóendoszkóppal megtekintjük az orr-, és a garatüreg képleteit, ezután tovább haladunk a légcsőbe, ahol megvizsgáljuk a légcsőben lévő nyálka mennyiségét és jellegét, majd a jobb vagy bal főhörgőn át egyenesen a hörgőcskékig jutunk (2. videó). Ha nem az egész tüdőt érinti az elváltozás, akkor az endoszkóppal lehetőség van olyan területre navigálni, ahonnan például váladék szivárog. A mintavétel során meghatározott mennyiségű steril sóoldattal mossuk át a tüdőnek azt a részét, ahová az endoszkóp eljutott, majd a mintát hűtve a laboratóriumba szállítjuk. 

2. videó: A videón egy légúti endoszkópia és BAL mintavétel egyes részeit láthatók.

Mit tudunk meg a BAL mintából?

A légzőhám felszínéről az átmosás során leváló sejtek jól reprezentálják a tüdő szövetében végbemenő gyulladásos vagy egyéb folyamatok jellegét (3. kép). Ez alapján a fertőző és nem-fertőző kórképek elkülöníthetőek valamint az egyes csoportokon belül további tipizálás is végezhető.  

3. kép: BAL folyadékból készült citológiai minta. Jól láthatók benne az úgynevezett Curshman-spirálok, amelyek főleg súlyos fokú lóaszthmában szenvedő lovaknál jellemző. A kék nyilak a sötétlila, dúgóhuzószerű Curshman-spirálokra mutatnak.

Állatorvosaink a BAL és légzőszervi vizsgálat során kapott egyéb eredményeket kiértékelik és diagnózist állítanak fel, amely alapján megkezdhető a ló egyedileg összeállított kezelése.

 

Az Equi-Med Kft. célja a magas szintű lóbelgyógyászati szolgáltatás nyújtása. Amennyiben lovadnak belgyógyászati problémája van (légzőszerv, emésztőszerv stb.) az Equi-Med Kft. állatorvosai rendelkezésedre állnak.

 

dr. Tóth Balázs lóbelgyógyász specialista állatorvos, Dipl. ACVIM: +36 30 181 38 87

dr. Horti Klára lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 11 18

 

Képek, videók: Equi-Med Kft.

 

A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

 

Kapcsolodó tartalom