Vemhes kancák ultrahangvizsgálata

Mi is történik a kancák három trimeszterében?  

A kancák vemhességének 11 hónapja 3 trimeszterre osztható.

Az első trimeszterben (1.-4. hónap) fontos, hogy a szaporodásbiológiával foglalkozó állatorvos a 17. nap előtt állapítsa meg a vemhességet és zárja ki az ikervemhességet. Ez azért lényeges, mert az embrió a 17. nap előtt még nem ágyazódik be a méh falába, és így ikervemhesség esetén könnyebb a kisebb embriót elmasszálni. Jóllehet ez kegyetlenül hangzik, de ebben az esetben mindkét embrió meghagyása komoly következményekkel járhat és az ikrek leggyakrabban elvetélnek (> 90%), vagy gyengén és életképtelen állapotban születnek.  

A második trimeszter (5-8. hónap) főleg a takarmányozás, a kondíciómegtartás és az aktív immunizálás megkezdése (pl. herpeszvírusok) szempontjából fontos. Többek között kiemelendő a kanca megfelelő nyomelem kiegészítése, a fehérje és kalória bevitel mérséklése, hiszen a magzat nem ekkor növekszik igazán és ilyenkor a kanca könnyen túlsúlyossá válhat. 

A harmadik trimeszter (9.-11. hónap) a magzat növekedése szempontjából kiemelkedő. Az első trimeszter végére a magzat súlya mindössze 1-2 kilogramm, a második trimeszter végére is csak nagyjából 10 kilogrammra gyarapodik. Ezért döntő a harmadik trimeszter, hiszen ekkor éri el a magzat az elléskori súlyát, amihez további 35-45 kilogrammot kell gyarapodnia. Ha ezt kiszámoljuk, akkor ez az utolsó 3 hónapban nagyjából napi 500 gramm (!) súlygyarapodást jelent. Ez megegyezik azzal, amit a magzat az első trimeszterben havonta gyarapodik.  

A vemhes méh a növekvő magzat súlya miatt a hasüreg alsó részébe süllyed, emiatt a hüvely-méhszáj-méhtest-méhszarv tengely szögbe törik. Ha például a kanca péra konformációja nem megfelelő, a vákuum hatás miatt levegő jut a hüvely üregébe, ez általában baktériumok bejutásával is jár. Az utolsó trimeszterben a már nagyobb stressznek kitett méhszájon át a baktériumok a méhlepényt is elérhetik, így méhlepénygyulladás alakulhat ki.

 

1. kép: A magzat helyeződésének sematikus ábrája a 3. trimeszterben. (Kép forrása: Reef VB: Equine diagnostic ultrasound)

Milyen feltételek mellett lehetséges ez a hihetetlen súlygyarapodás és növekedés a harmadik trimeszterben? 

Csak és kizárólag egy tökéletesen működő méhlepény mellett lehetséges. A csikó magzat a méhlepénnyel kapcsolódik a kanca szervezetéhez. A méhlepény a magzat lélegeztető és tápláló szerve. A méhlepény fejletlensége, gyulladása, ödémája vagy részleges leválása esetén a tápanyagok és az oxigénszállítás zavart szenved, ami az intenzív növekedéssel jellemző harmadik trimeszterben válik igazán kritikussá. Gyakoribb tünetek: a korai kitőgyelés, tejcsepegés, hüvely kifolyás, péraduzzanat, kólika vagy esetleg láz. Fontos azonban tudnunk, hogy a méhlepény elváltozásai legalább 50%-ban nem (!!) járnak a kancán nyilvánvaló tünetekkel.

2. kép: Vemhes kancák ultrahang felvétele. A: A kék nyilakkal határolt képlet a méhlepény, amely jelen esetben normál vastagság tartományon belül esik (itt: 0,54 cm). B: A kék nyilakkal határolt képlet szintén a méhlepény. Szemmel látható, hogy az előző felvételhez képest a méhlepény sokkal vastagabb, kórosan vastag (1,76cm). Ez méhlepény gyulladásra utal.

Hogyan diagnosztizálhatóak a méhlepény elváltozásai?

A 120. nap után a kancákat nem igazán vizsgáljuk rektálisan ultrahanggal (végbélen keresztül), hiszen a vemhes méh a növekvő magzat súlya miatt a hasüreg aljára süllyed, amit az 5-10 cm mélységbe belátó rektális ultrahang vizsgálófejjel nem tudunk elérni. Így a méhlepény vizsgálatának legkorszerűbb és egyetlen igazán precíz módja a harmadik trimeszterben a hasfalon keresztül elvégzett (transzabdominális) ultrahangvizsgálat, amit jelenleg itthon csak a praxisunk végez rutinszerűen és nagy számban (3. kép). A vizsgálat álló helyzetben történik és a has alatt valamint annak két oldalán keressük fel a vemhes méhet, valamint a magzatot. A méhlepény mellett a magzat aktivitása, szívfrekvenciája és fekvése is megállapítható (1. videó). A vizsgálat során a praxisunk által adaptált amerikai biofizikai profillal a rizikó-vemhességek pontosabban kiszűrhetők. Az ultrahangvizsgálat elvégzése nagyjából 20-30 percet vesz igénybe, a méréseket elvégzése a helyszínen történik.

3. kép: Méhlepénygyulladás tünetei példák: A) súlyos fokú kitőgyelés 7,5 hónapos vemhes kancában, B) tőgy ödéma 10 hónapos vemhes kancánál, C) pérára száradt hüvelyváladék 7,5 hónapos vemhes kancában, D) súlyos hasalji ödéma 10 hónapos vemhességnél, E) enyhe hasalji ödéma 9 hónapos vemhességnél. 

Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése a vemhesség 7.-9. hónapjától ajánlott. Ez nagyban függ attól, hogy korábban volt e kancának a vemhesség alatt valamilyen problémája, illetve hogy az adott vemhességnél jelntkeznek e a méhlepénygyulladásra utaló tünetek. Mivel az ultrahangvizsgálat során a kanca adott pillanatban lévő állapotát rögzítjük, ezért ajánlatos 2 vagy akár 3 alkalommal is megvizsgáltatni a kancát a vemhesség 3. trimeszterében. 

Milyen kancák esetén javasolt a vizsgálat elvégzése?

Állatorvosaink minden vemhes kancán ajánlják az ultrahang vizsgálat elvégzését legalább 1 alkalommal. Azonban kiemelkedően fontos az alábbi problémákkal rendelkező vemhes kancák esetén elvégezni:

-    amelynek korábban már volt nehéz ellése
-    amelyek a korábbi vemhességiek során jellemzően túlhordták magzatukat
-    amelyek újszülött csikóinál már megfigyelhető volt állategészségügyi probléma
-    amelyek egyéb betegségben szenvednek, mint pl.: szívbetegség, légúti asztma, hormonális betegségek (Cushing-szindróma, metabolikus szindróma)
-    amelyeknél a vemhesség során valamilyen vemhességgel kapcsolatos probléma merül fel pl.: korai kitőgyelés, tejcsepegés, hüvelykifolyás, péraduzzanat, kólikás tünetek vagy esetleg láz
-    amelyeknél korábban volt vetélés, méhlepénygyulladás, vagy vele tartott lónak volt vetélése.
 

2. videó: Vemhes kanca ultrahangvizsgálata során felmérésre kerül a méhlepény és a magzatvíz állapota, a magzat jólléte (aktivitása, szívfrekvenciája) és fekvése is.

Kezelhetőek a méhlepény elváltozásai?

Igen! Szerencsére ma már számos lehetőség van a méhlepény problémáinak kezelésére. A javasolt terápia a klinikai, az ultrahang és a további laborvizsgálatok eredményétől függ. A javsolt kezelés időtartama minimum 2 hét, de bizonyos esetekben a kancák egy részét az ellésig szükséges gyógyszeresen kezelni.

Az Equi-Med Kft. egyik legfontosabb feladatának tartja a kancák vemhesség gondozását és az újszülött csikó ellátását.  Amennyiben ezzel kapcsolatos kérdésed van, az állatorvosaink rendelkezésedre állnak:

dr. Tóth Balázs, lóbelgyógyász szakállatorvos,PhD., Dipl. ACVIM: +36 30 181 3887

dr. Horti Klára, lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 1118

A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

Borítókép: Pixabay

Képek: 1. kép:Reef VB: Equine diagnostic ultrasound. További képek: Equi-Med Kft.

Kapcsolodó tartalom