Az újszülött csikóval kapcsolatos tudnivalók

Az újszülött csikó állapotfelmérése mindig nagyon fontos, hiszen a legapróbb rendellenességek is súlyos következményekkel járhatnak. A csikó részletes felmérését mindig bízd szakemberre, azonban egy alapfelmérést te is el tudsz végezni, így könyebben tudsz konzultálni állatorvosoddal csikód állapotáról. Az alábbi blogposztunkban ebben szeretnénk a segítségedre lenni.

Vemhes kancák ultrahangvizsgálata

A legtöbb kancát a vemhesség megállapítása után már nem látja állatorvos, annak ellenére, hogy az elkövetkező 11 hónap igen fontos a csikó szempontjából, hiszen az újszülött csikók betegségei sokszor a magzati korra, a vemhesség során fellépő komplikációkra vezethetők vissza. Éppen ezért fontos a kancákat a vemhesség alatt is állatorvosi felügyelet alatt tartani. 

 

Amit lovad vérlabor vizsgálatáról tudnod érdemes

A különféle laboratóriumi vizsgálatok- a kórtörténet és a fizikális vizsgálat mellett- fontos szerepet töltenek be egy-egy ló betegségének a felderítésében. A lótartók körében a laboratóriumi módszerek közül talán a vérvizsgálat a legismertebb. Ez a rövid kis összefoglaló betekintést nyújt számotokra, hogy mit is tud az állatorvos kiolvasni egy vérlabor leletből.

Bélszurok (mekónium) obstipatió

Egy igen fontos és újszülött csikókban gyakran előforduló tünetegyüttessel szeretnénk foglalkozni ebben a rövid bejegyzésben. A tünetek ugyanazon probléma köré csoportosulnak, alapvetően egymásból származnak és egymást erősítik. 

Az elmúlt hetekben több olyan 1-2 napos csikónál is jártunk, ahol a tulajdonosok aggódva hívták állatorvosainkat, hogy csikójuk farkát zászlósan tartja és nincs teljesen jól.