A csikó táplálékfelvétele és az azzal kapcsolatos leggyakoribb kérdések

A táplálékfelvétel helyes megítélése a csikó felmérésének egyik fontos alappillére. Az újszülött csikó központi cselekvése és ösztöne az alvás mellett a tejfelvétel. Az első 6-8 hétben a megfelelő mennyiségű tej felvétele rendkívül fontos, hiszen ebben az időszakban ez szinte a csikó egyetlen fehérje és kalória forrása. 

Az újszülött csikónak a születése után 1 órán belül fel kell állni és 2 órán belül szopnia kell, hiszen csak így juthat hozzá a kolosztrumhoz, ami az immunrendszer normál működése szempontjából elengedhetetlen (erről bővebb információt: ”A miért létfontosságú a csikók számára a föccstej?” című posztunkban találsz). Ezek után a csikónak óránként több alkalommal (kb. 2-6) fel kell állnia enni. Az egészséges csikók napi tejfelvétele rendkívül magas, akár a testtömeg 20-25 %-a is lehet. Ez egy 40-50 kilós csikónál is napi 8-12 liter (!!!) tejet jelent. Ez az óriási tej mennyiség azért szükséges, mert a csikók anyagcseréje és növekedési erélye igen magas. Ennek köszönhető az is, hogy a csikók az első egy hónapban napi 1-1,5 kg-ot (2-3%) gyarapodnak naponta.

A megfelelő tejfelvétel az újszülött csikók esetén azért is rendkívül fontos, hiszen a felnőtt lóhoz képest csak minimális energiaraktárral rendelkeznek. A csikók minimális energiatartalékának több oka is van:

- Az újszülött csikó testösszetétele nagy mértékben különbözik a felnőtt lóétól. Egy felnőtt ló teljes test folyadék tartalma testtömegének 60%-a, újszülött időre jött csikó esetében 79%, míg köraszülött csikónál ez 83%. A különbség oka, hogy a csikók kevesebb testzsírral rendelkeznek és nagyobb a vértérfogatuk van a felnőtt lovakhoz képest.

- A csikók az energiát glikogénből nyerik, ami a májban és az izmokban raktározódik. Más újszülött állatokhoz képest az újszülött csikó májában raktározódott glikogén mennyisége minimális (más állatokhoz képest mindössze harmada-ötöde).

Mindezeknek köszönhetően a csikó a májában található glikogénből kevesebb mint egy óráig tudja fentartani a testhőmérsékletét, ezután az energiát a testzsírjából nyeri. Mivel az újszülött csikó minimális testzsírral rendelkezik, ezért ez csupán arra elegendő, hogy még 24 óráig tudja tartani a normál testhőmérsékletét. Ezekbők következik, hogy ha a csikó valamilyen okból csak egy kicsit kevesebb tejhez jut, akkor gyengébb lesz, lassabban nő vagy fogékonyabb lesz a betegségekre, ha azonban jelentősen kevesebbhez, akkor életveszélyes állapotba is kerülhet!

 

Milyen okai lehetnek a csikó nem megfelelő táplálékfelvételének?

Egyik oka lehet, ha csikó az ellés után kissé gyenge nem tud felállni így szopni sem tud, vagy fel tud állni, de nem képes szopni, mert nincs megfelelő szopási reflexe. A szopási reflex egy bonyolult, több agyideg által összehangolt folyamat. A megfelelő szopási reflexet (1. kép) a csikó születése után kb. 20 perccel már tapasztalnunk kell. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy tiszta kézzel (!!), tiszta kesztyű felvétele után (!!) egyik ujjunkat bedugjuk a csikó szájába, ekkor a csikó a nyelvévvel kialakít egy nyelvvályút és szívni kezdi az ujjunkat.

1. kép: A megfelelő szopási reflex egyik fontos pontja a nyelvvályú kialakítás.

Másik ok lehet, hogy a kancák 10-20%-a képtelen ilyen nagy mennyiségű tejet termelni az első hetekben, különösen az első csikós kancák, vagy olyanok, amelyek sokáig versenyeztek. Ha egy kancának kevés teje van, akkor a tőgye szinte mindig kicsi és üres, a csikó állandóan szopni akar, idegesen döfködi a kancát az orrával, vagy elkezd vizet inni pár naposan. (2. kép). Gyakran ilyenkor a kanca a csikó erőszakossága miatt agresszívvé válik, sokat sunyít, esetleg a csikó felé rúg vagy hangokat ad ki.

2. kép: Ha a csikó pár naposan velkezd vizet inni, akkor az indirekt jele annak, hogy a kancának nincs elég teje.

 

Mi a teendő egy kevés tejet termelő kancával?

Első körben egyeztessünk egy takarmányozásban jártas szakemberrel vagy állatorvossal, mert lehet, hogy a kancának csak több kalóriára és fehérjére van szüksége.  Ha ez nem segít, akkor mindenképpen hívjunk lógyógyász szakállatorvost, mert a kancának egészségügyi problémája is lehet.  A tejtermelés fokozására gyógyszeres lehetőségek is rendelkezésre állnak.

 

Mi teendő a csikóval? 

A csikó folyadék és energiapótlását haladéktalanul meg kell kezdeni. A dajka-kanca fogadása egy lehetséges megoldás lehet. A csikónak ne (!!) adjunk se higított tehéntejet, se egyéb házilag összekevert mixet, mert könnyen hasmenése lehet tőle és ionháztartása is felborulhat. A legjobb, amit ilyenkor a csikónak adhatunk az a csikó tejpótló. A tejpótló elkészítésekor mindig figyeljünk arra, hogy a gyártó szerint megadott mennyiségű tejporhoz a megadott vizet keverjünk, ugyanis a túl tömény oldat súlyos gondokat is okozhat. 

Mivel a csikók 2-3 hónapos korukig a kalória és fehérje bevitelük legnagyobb részét a tejből nyerik, ezért még ha 2-3 hetes kortól már lehet is bizonyos pelletált takarmányt adni, alapvetően a tej vagy tejpótló itatása az elsődlegesen járható út. A tejpótló itatását 4 hónapos kor előtt nem célszerű abbahagyni. Ez azonban nagyon időigényes dolog, mivel a csikót az első 2 hétben mindenképpen 2 óránként kell itatni, viszont a 3. héttől már ki lehet ritkítani 4 óránkénti etetésre. 1- 1,5 hónapos kor után pedig akár a napi 4 itatás is elég lehet, mivel ilyenkor a csikó egyszerre 4-5 litert is meg tud inni gond nélkül.

Fontos még megemlíteni, hogy a gyenge, magától felállni nem tudó csikót tilos cumisüvegből itatni, mert a csikó könnyen félrenyelhet, ami tüdőgyulladáshoz vezethet! Ebben az esetben az állatot ”szügyön” kell tartani és így kell egy vödörből/tálból megitatni (3.kép)! 

3. kép: A csikó helyes itatása tálból.

 

A leggyakoribb problémák, amikkel hozzánk fordultok a témával kapcsolatban

Az elmúlt években sajnos sok rossz tapasztalatunk volt a segíteni akaró, de lóhoz nem értő tulajdonosoktól, vagy nekik tanácsot adó szomszédtól, ismerőstől, lovas cimborától. A leggyakoribb problémákat foglaljuk most össze, amivel eddig hozzánk fordultatok.

 

1. "A csikó 12 órás... nem még nem állt fel magától... de ivott már, kb. fél liter tejet adtunk be neki fecskendővel. ”  

Kérünk benneteket ne várjatok ilyen sokáig, amíg állatorvost hívtok! Ha a csikó 2 órán belül nem szopott és az első 3-4 órában legalább nem tette ezt meg 2-3 alkalommal, akkor azonnal keressetek minket, hogy megelőzzük a katasztrófát. Arra is kérünk benneteket, hogy ne adjatok nagy mennyiségű folyadékot a gyenge és fekvő csikó szájába, mert azt könnyen félrenyelhet.

 

2. „ A kancának nincs teje, ezért a csikónak tehéntejet adtunk, kevertünk hozzá 2 nyers tojást és egy kis cukrot is, hogy sok energiája legyen. ”   

Ne próbálkozzatok elavult házi praktikákkal. Az egyetlen jól működő módszer a csikónak tejpotló adása, bár ez elég költséges, de a házi praktikák útján összeállított keverékek sem olcsók és a csikónak nem is megfelelőek. Manapság már több helyről beszerezhetőek a tejpótlók 1-2 napon belül. Mi pedig általában tudunk adni 1-2 napra elegendő mennyiséget, amíg sikerül a tejpótlót beszereznetek.

A kristálycukrot (szacharóz), pedig a csikók nem tudják megemészteni, nincsen hozzá megfelelő enmzimük, így a bélcsatornában maradva hasmenést idézhet elő!

 

3. „A csikó nem tud felállni és nem tudjuk miből és mennyit itassunk vele.” 

Ebben az esetben hívjatok állatorvost, aki ért a csikókhoz. A csikóra úgy kell tekinteni, mint egy csecsemőre, aki nagyon érzékeny a külső kórokozókra és a folyadék és energiaháztartása is labilis. Egy csikó, aki nem tud felállni életveszélyes állapotban van, aebben az esetben azonnali állatorvosi vizsgálat indokolt.

 

4. „A csikó feláll, de nem találja meg a tőgyet vagy ha meg is találja nem tudja szopni.”

Ebben az esetben is szükséges azonnali állatorvosi vizsgálat, mert a csikónak „dummy foal” szindrómája is lehet.  Ilyenkor persze az is fontos szempont, hogy a csikó egy órásan produkálja ezt a tünetet vagy már idősebben. Kezdetben gyakran látunk ilyet, de 2 órán belül a csikónak szopnia kell. 

 

5.  „A csikót nem engedi a kanca szopni.” 

Ilyen esetben érdemes velük több időt tölteni, a kancát jutalomfalattal etetni, első lábát felvenni, szemét letakarni. stb. Ha ezek egyike sem működik, akkor minél hamarabb érdemes állatorvost hívni, mert a kancának lehet valamilyen fájdalma, ami miatt nem engedi magához a csikót (pl. tőgygyulladás, szülőúti fájdalom, stb.). 

 

6.  „A kancának csepegett a teje már a vemhesség utolsó napjaiban és most is bőven van neki." 

Ilyenkor több probléma is felmerül. Az első, hogy a vemhesség alatt, ha valami elcsepeg, az sajnos a föcstej. Ilyenkor a csikónak más forrásból kell megkapnia a kórokozók ellen védő ellenanyagokat. Ez az első 6-12 órában szájon át megoldható liofilizált kolosztrummal, de utána már csak intravénásan plazma adásával lehet a csikónak a legtöbb esélye. A másik probléma, hogy az utolsó napokban megjelenő tejcsepegés utalhat méhlepénygyulladásra. Ezért is fontos, ha bármi kórosat tapasztaltok vemhesség alatt, ellés során vagy a csikóval, azonnal keressetek minket. 

 

Az Equi-Med Kft. egyik legfontosabb feladatának tartja a kancák vemhesség gondozását és az újszülött csikó ellátását.  Amennyiben ezzel kapcsolatos kérdésed van, az állatorvosaink rendelkezésedre állnak:

dr. Tóth Balázs, lóbelgyógyász szakállatorvos, Dipl. ACVIM, PhD: +36 30 181 3887

dr. Horti Klára, lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 1118

 

A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

 

Képek: Pixabay, Equi-Med Kft.

Kapcsolodó tartalom