Bélszurok (mekónium) obstipatió

Egy igen fontos és újszülött csikókban gyakran előforduló tünetegyüttessel szeretnénk foglalkozni ebben a rövid bejegyzésben. A tünetek ugyanazon probléma köré csoportosulnak, alapvetően egymásból származnak és egymást erősítik. 

Az elmúlt hetekben több olyan 1-2 napos csikónál is jártunk, ahol a tulajdonosok aggódva hívták állatorvosainkat, hogy csikójuk farkát zászlósan tartja és nincs teljesen jól.

 

Mire utalhat, ha egy 1-2 napos csikó a farkát zászlósan tartja?

Az sejthető, hogy ez nem egy normális dolog. A tünet arra utal, hogy a csikó erőlködik és szeretne vizeletet vagy bélsarat üríteni, vagy már vastagbélirritációja is van. Úgyis gondolhatunk erre, mint egy komolyabb betegség előszobájára, ugyanis kezeletlenül hagyva komoly problémákhoz vezet

 

Milyen okai lehetnek a csikó erőlködésének? 

1.    Normálisan a kanca föcsteje magnéziumban gazdag és hashajtó hatású. Tehát egy erőlködő csikó könnyen lehet, hogy nem szopott elég föcstejet és emiatt a bélszurok nem tudott kiürülni belőle. Ebben az esetben az is előfordul, hogy a csikó föcstejjel megszerezhető immun-védettsége sem megfelelő.
 

A bélszurok nem más, mint a magzatban a vemhesség időtartama alatt a bélcsatornában képződő bomlástermékek eredménye. A csikónak az ellést követő 2-3 óra elteltével el kell kezdenie a ürítését (1-2-3szabály!).

2.    Elsősorban méncsikókban, ahol a medence szűkebb, normális mennyiségű föcstej felvétel mellett is kialakulhat az erőlködés, különösen, ha a kancának méhlepénygyulladása volt vagy az ellés a vártnál jobban elhúzódott. A méhlepénygyulladás miatt ugyanis a csikó folyadékháztartása és keringése kezdetben labilisabb lesz, aminek következményeként a bélszurok könnyebben betömörödik vagy nehezebben ürül.


3.    Az is előfordulhat, hogy a csikó nem bélsarat, hanem vizeletet szeretne üríteni. Bizonyos csikók az első néhány napban nem tudják kiölteni péniszüket, míg másoknál a vizelés viszonylag bonyolult folyamata nem működik tökéletesen. Ez elsősorban „Dummy Foal” szindróma (DFS) bizonyos eseteinél jelentkezik. Mind a pénisz kiöltés, mind pedig a vizelés a gerincvelői gátló és aktiváló idegsejtek és pályák finom együttműködését igényli, ez a folyamat pedig DFS csikóknál gyakran valamilyen mértékben zavart szenved. 

Mit tehetünk? 

Semmiképpen ne hagyjuk, hogy csikónk erőlködjön, mert ez végbélirritációhoz, kólikához, bélgyulladáshoz, extrém esetben húgyhólyagrepedéshez vezethet. Legjobb, ha haladéktalanul hívunk egy csikókhoz értő lógyógyász specialista állatorvost. 

 

2. kép: Az előző képen szereplő csikó 2-3 perccel később az intenzív erőlködés miatt görcsölni majd kólikázni kezdett. A behúzott elülső végtagok és az előre kinyújtott nyak jellegzetes kólikás jel újszülött csikóknál.

 

Ilyenkor a csikónak első körben beöntésre vagy akár infúzióra és különféle gyógyszerekre is szüksége lehet. Az előbbieken kívül számos más kezelés is indokolt lehet a klinikai és laborvizsgálatok eredményétől függően. 

Sok helyen a csikók a születés után rutinszerűen kapnak beöntést. Ezt csak akkor csináljuk magunk, ha korábban egy szakember pontosan megmutatta nekünk, hogyan kell elvégezni és minden hozzávalóval rendelkezünk, mert például egy merev műanyag csővel vagy egy túl gyorsan adott beöntéssel perforálhatjuk a végbelet! 
Bélszurok retenció esetén ne próbáljunk fecskendővel parafint a csikó szájába adni, mert az újszülött csikó könnyen nyel félre; ami nagyon súlyos tüdőgyulladáshoz vezet. Ráadásul a paraffin 24 óránál hamarabb nem ér végig a bélrendszeren és nem is lazítja a bélszurkot.  

Az erőlködő csikóknál, ha DFS tünetei is jelentkeznek állatorvosaink elvégezik a Madigan-squeeze technikát is, ami mind kísérletesen mind klinikailag bizonyította, hogy gyorsítja a DFS-ben szenvedő csikók felépülését. 

 

3. kép: Mivel az említett 1 napos csikó az erőlködésen kívül a kanca tőgyét se találta meg könnyen, ezért alkalmaztuk a Madigan-squeeze technikát.

Az Equi-Med Kft. egyik legfontosabb feladatának tartja a kancák vemhesség gondozását és az újszülött csikó ellátását.  Amennyiben ezzel kapcsolatos kérdésed van, az állatorvosaink rendelkezésedre állnak:

dr. Tóth Balázs, lóbelgyógyász szakállatorvos, Dipl. ACVIM: +36 30 181 3887

dr. Horti Klára, lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 1118

Borítókép: Pixabay

A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

Kapcsolodó tartalom