Minden, amit a csikó köldökéről tudni érdemes

A köldökzsinór fontos feladatot lát el, hiszen tápanyagot és oxigént szállít a magzatnak. A születés után elszakadásával ez a szerepe megszűnik, azonban a köldökcsonknak az első pár hétben így is nagy figyelmet igényel, ugyanis a nem megfelelő köldök higiénia számos baj forrása lehet.

 Mi a köldökzsinór szerepe?

A köldökzsinór biztosítja az összeköttetést a méhlepény és a magzat között. Az oxigén és a tápanyagok az anyai vérből a méhlepényen keresztül a köldökzsinórba majd onnan a magzatba jutnak, a folyamat során a magzati és az anyai vér nem keveredik. 

 A köldökzsinór négy struktúrából áll, ezek a következők:

- köldökvéna

- 2 db köldökartéria

- húgyinda.

1. kép.: A csikó köldökének anatómiája (Forrás: Slovis NM: Color Atlas of Diseases and Disorders of the Foal)

Felnőtt állattal szemben a magzatban a véna, pontosabban a köldökvéna szállítja az oxigénben és a tápanyagokban gazdag vért a méhlepénytől a májon keresztül a szívbe, onnan pedig a szövetekbe. Az oxigénben szegény és bomlástermékekben gazdag vér pedig a két köldökartérián keresztül távozik a magzatból vissza a méhlepénybe majd a kanca keringésébe. Ezt nevezzük magzati keringésnek. A húgyinda feladata a magzati vesék által kiválasztott anyagcseretermékeket az allantoisba (vízhólyag) valamint a kanca szervezetébe visszajuttatni.

 

Mi történik, amikor a csikó megszületik és elszakad a köldökzsinór? 

A köldökzsinór elszakadása egybeesik a csikó első légvételeivel és a magzati keringés megszűnésével. A köldökcsonk a születés után csak napok múlva szárad be. Egészséges csikóban a köldökvéna elzáródik és az egyik máj szalaggá alakul, a köldökartériák és a húgyinda szintén elzáródik és a húgyhólyag szalagjaivá alakulnak át. Ezen képletek átalakulása szintén napokat vesz igénybe, addig pedig számos veszély forrásai lehetnek.  


Milyen problémák forrása lehet a köldökcsonk? 

Ha az előbb említett köldök struktúrák átalakulási folyamata rossz irányba megy el, akkor ezeken keresztül kórokozók juthatnak a csikóba, és benne vérmérgezést, illetve a baktériumok szóródása révén ízületgyulladást, tüdőgyulladást és egyéb szervek megbetegedését okozhatják. A köldökgyulladás többféle lehet: érintheti csak a köldökvénát vagy köldökartériákat vagy akár a teljes köldökcsonkot.

A köldökcsonk befertőződése három fő esetben fordul elő, ezek  következők:

- a köldökcsonk fertőtlenítése nem megfelelő

- a csikó föcstej ellátottsága nem volt megfelelő, ezáltal immunrendszere gyengébb a külső behatásokkal szemben

- a köldököt valamilyen extra trauma érte, mint például egy elhúzódó nehézellés, vagy egy gyenge sokat fekvő csikó esetén.

Hogyan tudod megelőzni a problémákat?

Gondoskodj arról, hogy a csikó hozzájusson a megfelelő mennyiségű és minőségű föcstejhez és ellenőriztesd az immunglobulin ellátottságát. 
Figyelj a megfelelő köldök higiéniára! Az Equi-Med Kft. állatorvosai azt javasolják, hogy a köldökcsonkot 3-4 napon keresztül napi 2-3 alkalommal 0,4-0,5%-os klórhexidin oldattal fertőtlenítsd.

Mivel számos betegség okozója lehet a köldökcsonk befertőződése, ezért gondolj a problémára, ha csikódon a következő tüneteket észleled:

- láz vagy hőemelkedés

- kitelt ízületek, hirtelen jelentkező súlyos sántaság

- megvastagodott, meleg, fájdalmas vagy váladékozó köldökcsonk

- köhögés, nehezített légzés.

2. kép: Megnagyobbodott köldökcsonk egy 3 napos csikóban. 

Mit tegyél ha mégis baj van?

Ha felmerül a gyanú, hogy csikód köldökével probléma van hívj állatorvost! Sajnos a köldök megtekintése és tapintása sokszor nem elégséges diagnosztikai szempontból, ezért kérd állatorvosodtól a köldök ultrahangvizsgálatát! A vizsgálat elvégzéséhez nagy gyakorlat és speciális felbontóképességű ultrahangfej szükséges. A köldök ultrahanggal 4 hetes korig állapíthatók meg a belső köldök struktúrák (köldökartériák, véna és a húgyinda) és azok elváltozásai.

A legtöbb köldökgyulladással rendelkező csikó reagál a gyógyszeres kezelésre, amennyiben az elváltozás lokalizált és kisméretű. A kezelés hosszú időt vesz igénybe, akár 2-6 hétig is eltarthat. Fontos azonban 7-10 naponta az aktuális állapot újraértékelése ultrahangvizsgálattal, valamint a vérkép monitorozása, mely a hatásos kezelés eredményeként normalizálódik.

Azoknál az egyedeknél, melyek nem javulnak kielégítően a gyógyszeres kezelésre, vagy az elváltozás nagyméretű és kiterjedt, sebészi beavatkozásra is szükség lehet. A köldök eltávolítás rutinműtét gyakorlott lósebészek számára; a kockázatot az jelenti, hogy teljes altatásban kell végezni és a csikók altatása még egészséges állatban is nagyobb kockázat, nemhogy egy betegnél.  

3. kép:A köldök ultrahang-vizsgálata. A kék nyilak a húgyindát, a piros nyilak az egyik köldökartériát jelölik. Mindkét képlet megvastagodott.

 

Az Equi-Med Kft. egyik legfontosabb feladatának tartja a kancák vemhesség gondozását és az újszülött csikó ellátását.  Amennyiben ezzel kapcsolatos kérdésed van, az állatorvosaink rendelkezésedre állnak:

dr. Tóth Balázs, lóbelgyógyász szakállatorvos, Dipl. ACVIM: +36 30 181 3887

dr. Horti Klára, lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 1118

Borítókép: Pixabay

Képek: Equi-Med Kft., Slovis NM: Color Atlas of Diseases and Disorders of the Foal (1. kép).

A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

Kapcsolodó tartalom