Hasűri problémák vizsgálata lovakban

A lovak hasűri betegségei több száz kórképet tömörítenek magukban. A nem heveny tünetekkel járó hasűri betegségek diagnosztizálási lehetősége az elmúlt 20 évben - az ugrásszerűen bővülő ismeretanyagnak és a korszerű orvosi felszereléseknek köszönhetően sokat változott, így lovad kivizsgálása ma már tartási helyén is elvégezhető.

 

Milyen hasűri betegségekről lehet szó?

Legalább 30-40 gyakoribb kórképről beszélhetünk, ilyen pl. a gyomorfekély, a különböző bélgyulladások, májbetegségek, húgykövesség, hashártyagyulladás, hasűri és bélfodri tályogok, infiltratív betegségek, vastagbélfekély, daganatok, stb.

 

Milyen tünetekkel járhatnak ezek a betegségek?

A gyakoribb tünetek közé tartozik: teljesítménycsökkenés, fogyás, csökkent vagy szelektív étvágy, időszakos hasmenés vagy éppen bélsárpangás és vizelési zavarok, kólikás tünetek.

 

Mit tegyél, ha ilyen jellegű problémát észlelsz lovadnál?

Ilyen esetben ajánlott egy alapos belgyógyászati kivizsgálást végeztetni a lovon, hogy kiderüljön a probléma forrása.

 

Milyen vizsgálatokból állhat egy hasűri belgyógyászati kivizsgálás?

  • A kórelőzmény felvétele és az alapos fizikális vizsgálat alapvető, mivel sok esetben már itt felmerül több betegség gyanúja, az egyes kórképek kizárásához azonban további kiegészítő vizsgálatok szükségesek.

 

  • Minden feltételezett hasűri problémánál indokolt a rektális vizsgálat elvégzése, amely során az állatorvos a ló végbelébe nyúlva áttapintja a hasűri szervek elhelyezkedését. Ezzel a módszerrel azonban egy átlagos méretű lóban a hasüreg kb. 30-40%-a tapintható át, így a esetek többségében a diagnózis meghozásához nem elég.

 

  • Ha a tünetek utalnak rá, egy alapos szájüregi vizsgálat is ajánlott. Megfelelő rágófelszín nélkül a ló táplálékfelvétele zavart szenved, a tápanyagok felszívódása romlik, valamint a rosszul megrágott takarmány kólikára és más emésztőszervi betegségekre hajlamosíthat. Ne felejtsük el: a ló őrlőfog-felszínének korrekciója alapvető, élethosszig tartó teendő a lovak egészségvédelmében.

 

  • Az emésztőszervi kivizsgálások része a bélsár parazitológiai vizsgálata is, hiszen a parazita fertőzöttség a lovak általános állapotára, egészségére, takarmány hasznosítására és a teljesítményére is hatással van.

 

  • Ezeknél a kórképeknél is kiemelt szerep jut a rutin vérvizsgálatnak és megfelelő kiértékelésének (nem összekeverendő a hatóságilag előírt kötelező szerológiai vérvizsgálatokkal). A vérkép információt szolgáltat a szervek állapotáról (máj, vese, izom, csontvelő), szervezet elektrolit és sav-bázis (nátrium, kálium, klór, bikarbonát) háztartásáról, és az anyagcsere mutatókról (cukor, vérzsír, stb.), valamint segítségével a betegség lefolyása monitorozható. Ezt a vizsgálatot minden emésztőszervi betegségnél érdemes elvégezni. 

 

  • A vérlabor mellett a különböző testűri folyadékok/váladékok elemzése (pl. hasűri folyadékgyülem) és a biopsziák (pl.: patkóbél vagy rectum biopszia) is fontos részét képezhetik a diagnózisnak. Ezek megfelelő levétele és labor általi kiértékelése kritikus fontosságú lehet a diagnózis szempontjából. 

 

Mintavétel a hasűri folyadékból.

 

  • A felszívódási tesztek bizonyos típusú bélgyulladások diagnosztizálására szolgálnak, amelynek során egyszerű cukrok bélből való felszívódása vizsgálható.

 

  • Ha a tünetek indokolják a vizelet vizsgálata is szükséges lehet. Erre több laboratóriumi módszer is rendelkezésre áll. Egy egyszerű tesztcsíkkal történő vizsgálatnál a vizelet sűrűsége mellett annak fehérje, alakos elem, üledék tartalma határozható meg kvalitatív vagy szemi-kvantitatív módon. Míg szofisztikáltabb módszerekkel komplex biokémiai, mikrobiológiai és citológiai vizsgálatok is végezhetők.   

 

  • Az ultrahang az egyik legfontosabb diagnosztikai eszköz, ami az elmúlt évtizedekben került be a kiegészítő vizsgálatok sorába és igazi áttörést hozott a belgyógyászati betegségek diagnosztizálásában és kezelésében. A vizsgálathoz a legtöbb esetben nem szükséges a szőrt lenyírni (kivéve, ha nagyon hosszú), és a legtöbb lovat bódítani sem kell. Egy megfelelő ultrahanggal egyedülállóan jól vizsgálható az összes belső szerv (pl.: lép, a máj, a vesék, emellett a vékony-, és vastagbelek, a gyomor, a rekesz, a hashártya; valamint csikókban a köldökstruktúrák) és akár már néhány milliméteres elváltozások is észrevehetők. 

 

Ló hasűri ultrahangvizsgálata: a máj jobb oldali lebenyében a máj szerkezetétől elkülönülő homogén szerkezetű jól beazonosítható góc szerű képlet (kék nyilak). Feltételezhetően daganat.

 

  • Egy másik korszakalkotó eszköz a digitális mobil endoszkóp, ami a légutak vizsgálatán kívül a gyomor, a nyelőcső és patkóbél első szakaszának vizualizálására is használható. Ehhez azonban hosszabb, 3 m hosszú eszköz szükséges. A gasztroszkópia (gyomortükrözés) az egyetlen mód jelenleg amellyel a gyomorfekély diagnosztizálható. Tévhit az, hogy a vizsgálatot megelőző 16-18 órás éheztetés problémát okozna lónak, viszont egy nem diagnosztizált fekély számos súlyos probléma forrása lehet, a diagnózis nélküli kezelés pedig drága és hatékonysága ellenőrizhetetlen.   

 

Gyomortükrözés lóban: Az első képen jól látható a gyomor 2 különböző típusú egészséges nyálkahártyája. A második képen enyhe, a harmadik képen súlyos fokú gyomorfekély (a képeken a nyilak a fekélyekre mutatnak).

 

Összeségében elmondható, hogy a mobil diagnosztikai eszközök robbanásszerű fejlődésével mára ambuláns módon bármilyen vizsgálat elvégezhető a ló tartási helyén minden nehézség nélkül.

 

Az Equi-Med Kft. célja a magas szintű lóbelgyógyászati szolgáltatás nyújtása. Amennyiben lovadnak belgyógyászati problémája van (légzőszerv, emésztőszerv stb.) az Equi-Med Kft. állatorvosai rendelkezésedre állnak.

 

dr. Tóth Balázs lóbelgyógyász specialista állatorvos, Dipl. ACVIM: +36 30 181 38 87

dr. Horti Klára lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 11 18

 

Borítókép: Pixabay

Képek: Equi-Med Kft.

 

A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

 


 

Kapcsolodó tartalom