Újszülött csikók "1-2-3" szabálya

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket az „1-2-3 szabályra”, amely kiválóan alkalmas a veszélyeztetett csikók kiszűrésére: az egészséges csikó 1 (1-2) órán belül feláll; 2 (2-3) órán belül elkezd szopni; 3 órán belül távozik a bélszurok (mekónium).

 

1. Az újszülött csikó normális esetben először oldalfekvésből szegycsonti fekvésbe helyezkedik majd megpróbál felállni, ennek 1-2 órán belül meg kell történnie.

 

2. Az újszülött csikó központi cselekvése és ösztöne az alvás mellett a tejfelvétel. Ezt akár óránként többször is megteszi alkalmanként 1-3 percig. Az a csikó, ami születés után 2-3 órán belül nem szopott, majd ezek után legalább 1-2 óránként nem áll fel enni, betegnek tekinthető és azonnali segítségre szorul, mert életveszélyben van.

 

3. Az emésztőrendszer működésével kapcsolatban a legfontosabb, hogy a csikó az ellést követő 2-3 órával kezdje meg a bélszurok ürítését. Az erőlködő és farkát zászlósan tartó csikó sokszor bélszurkot szeretne üríteni, ami valamilyen oknál fogva beszáradt vagy betömörödött. Ne hagyjuk, hogy a csikó erőlködjön, mert ez végbélirritációhoz, kólikához, bélgyulladáshoz, extrém esetben húgyhólyagrepedéshez vezethet.

 

Ezek az időkorlátok nagyon lényegesek, ezeket mindenképp jegyezzétek meg, ha szükséges írjátok ki az istállóba is. Ha a lépések valamelyike nem történik meg időben, akkor azonnal hívjatok csikóhoz értő lógyógyász szakállatorvost!

 

   

 

Az Equi-Med Kft. egyik legfontosabb feladatának tartja a kancák vemhesség gondozását és az újszülött csikó ellátását.  Amennyiben ezzel kapcsolatos kérdésed van, az állatorvosaink rendelkezésedre állnak:

dr. Tóth Balázs, lóbelgyógyász szakállatorvos, PhD., Dipl. ACVIM: +36 30 181 3887

dr. Horti Klára, lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 1118

Borítókép: Pixabay

Képek: Equi-Med Kft.

A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

Kapcsolodó tartalom