Lótakarmányozás konferencia

A hétvégén lovas szakemberek számára megrendezett ló-takarmányozási konferencián jártunk. A jelenlévők a kiváló előadók segítségével felfrissíthették a már meglévő takarmányozási ismereteiket illetve számos új információval is bővült tudásuk. 


Köszönjük a rendezőknek a szerevezést! 


Annak, aki lemaradt a rendezvényről 5 pontban foglaljuk össze a legfontosabbakat.

 

1.    Felnőtt lovak alapszükségleteinek felméréséhez meg kell határozni a kondíciójukat. A legtöbb felnőtt ló alapszükséglete 2-2.5% szárazanyag testtömegre vetítve. A hazai széna a külföldi előadók elmondása alapján sajnos nem megfelelő minőségű és alapesetben is kiegészítést igényel. Az abraktakarmányok közül fontos tudnunk, hogy szemben a tévhittel a zab a leginkább kímélő gabonaféle. Az árpa és kukorica etetése kevésbé kedvező és inkább főzve, forrázva vagy valamilyen formában feltárva javasolt etetni. A búzakorpa etetése már nem javasolt, mert túl magas a foszfortartalma, irritálja a vastagbelet és megköt nyomelemeket is, míg kedvező élettani hatása gyakorlatilag nincs. 

 

2.    Sport és versenylovak takarmányozása során is számos új ismeret került a napvilágra az elmúlt 10-20 évben. Az elektrolit kiegészítés fontos, mert egy ló akár 50-100 g elektrolitot is tud veszíteni egy hosszú verseny során. A legtöbb piacon kapható készítmény azonban nem vagy alig tartalmaz elektrolitot és még árthat is. Aktívan versenyző lovaknál fontos az olajkiegészítés, mivel így a szénhidrát etetés káros hatásai (gyomorfekély, kólika, dysbakteriósis, savós pataírha-gyulladás, stb.) nélkül extra kalória adható. Új ismeret a bizonyos szuperfiberek használata (répaszelet), mivel abból a vastagbélben illózsírsavak (energia) képződnek és a rostbevitelt is fedezik. A sport és versenylovak E-vitamin kiegészítése is fontos a megnövekedett szükséglet miatt. 

 

3.    Vemhes kancák takarmányozása 3 szakaszra bontható. Az első szakaszban, ami a 7-8 hónapig tart, nem szabad őket túletetni, mivel ilyenkor a kalória-, és a fehérjeszükséglet nem emelkedett. Az utolsó trimeszterben nagyjából 30%-kal több kalóriát és fehérjét igényelnek és nagyon fontos a megfelelő nyomelem kiegészítés (réz, cink, szelén). Ilyenkor mindenképpen javasolt plusz kalória etetése abraktakarmány formájában és lucerna pellet is hasznos lehet.  Az ellés után a laktációs szakaszban az energia, fehérje és kalcium szükséglet is jelentősen emelkedik és az ad libitum széna mellé javasolt 5-6 kg koncentrátumot és 4-5 kiló lucernát is etetni, hogy a kanca ne fogyjon le. 

 

4.    Csikók esetében a takarmányozás 5 szakaszra osztható. Fontos az optimális növekedési ráta megtalálása és a lizin bevitel, mindkettő eltérő a különböző szakaszokban. A választott csikók esetén a preferált a közepesen lassú növekedés, hogy a porc és csontnövekedés ne szenvedjen zavart. A lucerna vagy lucerna-pellet etetése ilyenkor nagyon kedvező. Éves csikóknál már valamivel alacsonyabb fehérje és kalória bevitel szükséges testtömegre arányosan. A kialakuló porc és ízületi betegségek, mankósállások és bakpata hátterében hiánybetegségek, bizonyos nehézfémek túladagolása, vagy aránytalan bevitele (pl. kalcium-foszfor vagy cink-réz) áll.

 

5.    Idős lovak takarmányozása során tekintettel kell lenni arra, hogy a fogaik állapota gyorsabban romlik, ezért a gyakoribb fogkorrekció javasolt (6 havonta). A rágási problémákkal küzdő idős lovaknál javasolt a különböző áztatott széna-, és lucernapellet, rizskorpa adása valamint az olaj kiegészítés is. Még ha a fogazat megfelelő is, az angol szakember szerint akkor is minden lónak javasolt a szénáját áztatni vagy ha lehetséges gőzölni. 

 

Borítókép: Pixabay

A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

Kapcsolodó tartalom