Miért létfontosságú a csikók számára a föcstej?

Az újszülött csikó nem rendelkezik immunfehérjékkel így védtelen a kórokozókkal szemben. A kórokozókkal szembeni védelem kulcsfontosságú lépése a megfelelő minőségű és mennyiségű föcstej felvétele. Akkor se ess kétségbe, ha csikód nem jut elegendő mennyiséghez, mert szerencsére ma már több módszer áll rendelkezésre a probléma megoldására itthon is.

Az ember méhlepénye 3 rétegű, ez azt jelenti, hogy 3 sejtréteg található az anya és a magzat vére között, így a csecsemők a méhlepényen át megkapják a létfontosságú molekulákat. Ezzel szemben a lovak méhlepénye más felépítésű, 6 rétegből áll, aminek köszönhetően a kanca véréből a nagyobb méretű molekulák szinte egyáltalán nem jutnak át a magzatba a vemhesség során.

Ez azért lényeges, mert a nagyobb méretű molekulákhoz tartoznak az ún. immunfehérjék, másnéven globulinok is. Az immunfehérjéket az immunrendszer meghatározott sejtjei termelik. Az immunválasz során a globulinok a kórokozók sejtfelszínéhez kapcsolódnak, amelynek köszönhetően a szervezet fehérvérsejtjei felismerik és bekebelezik és elpusztítják azokat.

Csikóban az első 1-2 hónapban szinte egyáltalán nem termelődik immunfehérje. Számukra a megoldást a kórokozókkal szemben a föcstej (kolosztrum) jelenti. A vemhesség utolsó 7-10 napjában a kanca keringésében található globulinok bonyolult folyamatok révén a tejmirigybe, majd a föcstejbe kerülnek. A kancák átlagosan 1-2 liter kolosztrumot termelnek.

A csikó az első pár szopás alkalmával föcstejet vesz fel, amelynek a megemésztésével hozzájut a számára nélkülözhetetlen immunfehérjékhez. Az újszülött csikó vékonybelében olyan speciális sejtek találhatók, amelyek segítségével a bélből egy aktív folyamat révén az immunglobulinok a csikó szervezetébe jutnak.  A csikóban az így kialakult védettséget passzív immunitásnak nevezzük. Csak akkor lesz a csikó védett a különböző kórokozókkal szemben külső segítség nélkül, ha ez a folyamat hiba nélkül és a lehető leghamarabb végbemegy. A vékonybél sejtjei ugyanis maximum 24 órán keresztül képesek erre a feladatra, így a csikónak ennyi ideje van arra, hogy a kolosztrumból az immunglobulinok felszívódjanak a szervezetébe. Fontos azt is tudni, hogy a felszívódás hatékonysága az órák előrehaladtával drámain csökken, míg az első 6 órában a felszívódás igen hatékony, a csikó 9 órás korára az aktív felvétel már csak 33%-os, míg 20 órás korára kevesebb mint 1%.

A csikók 25%-a azonban nem jut hozzá, olyan mennyiségű immunfehérjéhez, ami védelmet nyújtana számára. Ezt a problémát számos tényező okozhatja:

  • A kanca nem megfelelő kolosztrum termelése
  • A csikó nem megfelelő kolosztrum felvétele
  • Nem megfelelő kolosztrum felszívódás a csikó beleiből

 

A kolosztrum lehet nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű. A kolosztrum mennyisége és minősége nem igazán befolyásolható. Azonban minősége meghatározható, erre többféle módszer is létezik. Kereskedelmi forgalomban kaphatók az ún. kolosztrométerek, amelyekkel a kolosztrum sűrűsége alapján indirekt módon következtetni lehet a benne található globulinok mennyiségére. Ettől elterjedtebb eljárás, a refraktométeres módszer, ahol egy speciális brix refraktométer segítségével állapítható meg a kolosztrum minősége. A brix refraktométert a borászatban a must cukorfokának meghatározására használják. Ez a próba a helyszínen egy csepp kolosztrumból könnyen elvégezhető. A műszerbe belenézve csak le kell olvasnunk a cukorfokot, a direkt lovasoknak készített refraktométernél már a műszer maga jelzi a kolosztrum minőségét. Az Equi-Med Kft. szakállatorvosai is ezt a módszert alkalmazzák. Természetesen a legpontosabb a laboratóriumi meghatározás, azonban ez néhány napot vesz igénybe és igen költséges.

Tudományos kutatások azt mutatják, hogy egy csikónak átlagosan 1-2 g/testsúlykilogramm globulinhoz kell hozzájutnia, ahhoz, hogy immunrendszere már megfelelően működjön. Tehát egy körülbelül 50 kilogrammos csikónak 50-100 g globulinra van szüksége.

A jó minőségű föcstej sötétsárga színű, nyúlós folyadék (1. kép), angol nyelvterületen „liquid gold”-nak, azaz folyékony aranynak is nevezik, amely 100-200 gramm globulint is tartalmazhat literenként.  Ha tehát utánaszámolunk, a jó minőségű föcstejből egy csikónak 0,5-1 liter is elegendő.

 

1. kép: Mélyfagyasztott kolosztrum felolvasztás után, jól látható a jó minőségű föcstej sötétsárga színe.

 

A rossz minőségű föcstejek a tejhez hasonlítanak és általában mindössze 10-20 gramm globulint tartalmaznak literenként. Egy ilyen kolosztrumból a csikónak akár 4-5 litert is meg kellene innia, hogy a védettsége kialakuljon, sajnos azonban ez 12 órán belül lehetetlen.

További probléma lehet föcstej ellés előtti elcsepegése, amelynek hátterében a legtöbbször méhlepénygyulladás áll. Ez azért is fontos, mert egyben arra is utalhat, hogy a csikó az utolsó hetekben, napokban nem fejlődött megfelelően. 

A csikó nem megfelelő kolosztrum felvételének oka lehet pl.: ha a kanca ellés közben elpusztul, vagy ha a kanca agresszív a csikóval, ha a csikó nem tud felállni, vagy nincs megfelelő szopási reflexe.

A nem megfelelő kolosztrum felszívódás oka lehet a csikó koraszülöttsége, stressz vagy emésztőszervi megbetegedés.

Ha a csikóban nem alakult ki a megfelelő passzív immunitás akkor gyakran nem mutat azonnal tüneteket. Ilyen esetben az egészségügyi problémák a csikó néhány napos-hetes korában jelentkeznek. Gondolj erre, ha pár hetes csikódnál kitelt ízületeket, hirtelen jelentkező, súlyos fokú sántaságot, bélgyulladásra (hasmenés, láz) vagy tüdőgyulladásra (láz, köhögés, orrfolyás, nehezített légzés) utaló jeleket tapasztalsz!

Fontos, hogy ha úgy gondolod, hogy a csikó nem jutott elegendő mennyiségű jó minőségű kolosztrumhoz, akkor ne ess pánikba, hanem mihamarabb lépj az új jövevény biztonsága érdekében!

Szerencsére, ma már van lehetőség a csikó globulin ellátottságának ellenőrzésére istállókörülmények között is, egy csepp vérből gyorsteszt segítségével (2. kép). A vizsgálatot a születés után 12-24 órával érdemes elvégezni. Ha a csikó megfelelő mennyiségű és minőségű föcstejet fogyasztott, ami sikeresen fel is szívódott a bélrendszeréből, akkor ellenanyagszintje 800 mg/dl felett lesz (egészséges csikó: kb 1500-2000mg/dl). Ha a mért eredmény 400-800 mg/dl közé esik, akkor részleges passzív immunitása van és javasolt további állatorvosi vizsgálat. A 400 mg/dl alatti értéknél a csikónak nincs megfelelő passzív immunitása és mindenre kiterjedő állatorvosi vizsgálatra van szüksége.

 

2. kép: A csikó globulin ellátottságának ellenőrzése istálló körülmények között is lehetséges egy csepp plazmából.

Tehát ha a csikó globulin ellátottsága jó és semmilyen egyéb panasz nem merül fel, akkor nincsen további teendő. Minden további esetben a csikót egyedileg kell értékelni és felmérni, hogy rizikópáciens-e.

Ha 12 órán belül van a csikó, akkor lehetőség van a föcstejet szondán keresztül pótolni. Ebben az esetben mindenképp bevizsgált globulin tartalmú kolosztrumot szükséges adni. Ha ez a lehetőség nem adott, akkor kereskedelmi forgalomban kapható lovak számára szarvasmarha föcstej liofilizált por formájában, amit vízben oldva szintén érdemes szondán át beadni. 

Ha az időkeretet a csikó túllépte és az állat rizikópáciensnek számít, akkor plazma-átömlesztésre van szüksége. A plazma-átömlesztés rutin eljárás és a vénás infúziókhoz hasonlóan körülbelül 1-2 órás procedúra (3. kép).

 

3. kép: Az Equi-Med Kft. állatorvosai előkészülnek a plazma-átömlesztéshez. 

Az Equi-Med Kft. mindent megtesz azért, hogy a csikók magas színvonalú ellátásban részesüljenek, ezért állatorvosainknál globulin méréshez szükséges gyorsteszt, liofilizált kolosztrum, csikótejpótló és plazma is elérhető!

Az Equi-Med Kft. egyik legfontosabb feladatának tartja a kancák vemhesség gondozását és az újszülött csikó ellátását.  Amennyiben ezzel kapcsolatos kérdésed van, az állatorvosaink rendelkezésedre állnak:

dr. Tóth Balázs, lóbelgyógyász szakállatorvos, Dipl. ACVIM: +36 30 181 3887

dr. Horti Klára, lógyógyász szakállatorvos: +36 30 360 1118

Borítókép: Pixabay

Képek: Equi-Med Kft.

A blogbejegyzések eredeti tartalma, illetve bármilyen alkotóeleme csak az Equi-Med Kft. előzetes, írásbeli engedélyével használható fel.

Kapcsolodó tartalom